Цецка Цачева, кандидатът на управляващата партия ГЕРБ за президент, е родена на 24 май 1958 г. в село Драгана в област Ловеч.

Завършва задочно право в Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски”. Работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел. Член е на БКП, но отрича да е била партиен секретар.

Приключва работата си за общината след шумен конфликт с кмета Найден Зеленогорски (в момента депутат от Реформаторския блок). През юни 2008 г. Зеленогорски подава сигнал срещу Цачева до Адвокатската колегия в Плевен. Мотивите са, че Цачева е действала срещу интересите на община Плевен.

Политическата й кариера започва през 2007 г., когато участва в местните избори за Плевен като кандидат на ГЕРБ, завършва трета на вота.

На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-ти МИР в Плевен.

Цачева е депутат в три Народни събрания и първата жена, избрана за  председател на парламента. Тя председателства в два мандата  - в 41-ото и 43-ото НС.

Цецка Цачева е омъжена за плевенския архитект Румен Данговски, имат син - Румен.

Според официалната й визитка владее немски и руски.