Генерал, пилот на изтребител, а от скоро – и политик. Така накратко може да бъде описан петият президент на България ген. Румен Радев.

Роденият в Димитровград генерал-майор Радев е изминал цялата кариерна стълбица във военновъздушните сили. Започва още през 1987 г. като лейтенант, за да стигне до генералски пагони през 2014 г.

 

И ако военната му кариера е спокойна и последователна, политическата започна меко казано с фалстарт. Внезапно той се оказа ябълката на раздора между БСП и АБВ.

Снимка: bTV

В кампанията Радев няколко пъти пропусна дебати с опонентите си за поста, при това – без логично обяснение. Казваше само, че в това време се е срещал с избиратели из страната. Все пак един единствен дебат с Цецка Цачева се състоя – в ефира на bTV.

Снимка: bTV

Успехът на първия тур на изборите и победата срещу фаворита от ГЕРБ Цецка Цачева изненадаха дори най-големите оптимисти от „Позитано” 20, но не и Радев.

„Вярвам в успеха, защото зад нас са всички българи, които, независимо от своите партийни ангажименти и пристрастия, днес гласуваха за нашата кандидатпрезидентска двойка”, коментира новият президент.

И въпреки че той победи убедително в надпреварата за президентския пост Румен Радев е често упрекван и критикуван от опонентите си. Основните упреци срещу генерала са, че той не е достатъчно добре подготвен за поста на президент, че поставя под въпрос евроатлантическата ориентация на страната и най-вече – че е командван от БСП.

Тепърва обаче анализаторите ще установяват на кого трябва да благодари генералът за резултата си – дали на собствените си усилия, на „Позитано” 20 или на партньора в сянка ДПС.

Вижте повече във видеото: