Местните избори изглежда са на път да разбият управляващата коалиция. Независимо че сега са заедно в правителството, ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт се подготвят да се явят с отделни кандидатури за кметове.

Приятелствата, съюзите и връзките, създадени в София преди няколко месеца, няма да проработят по места и то четири години по-късно, когато през октомври 2011 г. имаше кметски избори. Причината е, че интересът на ГЕРБ е да запази своите градоначалници в 83 общини и в 14 областни града.

Интересът на Реформаторския блок е да спечели някои от осемте големи града - София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Видин, Велико Търново и Благоевград, най-вече защото за патриотите, и в частност за Славчо Атанасов, има значение дали ще се върне начело на Пловдив, след като Иван Тотев от ГЕРБ му го отне само с малко над 2 300 гласа.

Реформаторите вече са изчислили, че в София разполагат със 100 000 избиратели. „При положение, че имаме много ясни кандидатури и концепция, то ние ще издигнем свой кандидат и своя листа”, категоричен бе съпредседателят на парламентарната група на реформаторите Найден Зеленогорски.

Петър Москов е най-често споменаваното име за София, но само ако обърне гръб на здравеопазването и излезе от правителството, а това може да създаде вътрешно-коалиционни сътресения. Преди четири години той обяви, че няма да кандидатира срещу Йорданка Фандъкова, но днес тя също е предпазлива. „Както много пъти съм казвала досега, прекалено рано е да се кандидатирам за кмет. Работата е много, трябва да се съсредоточим върху нея”, коментира столичният кмет.

За Славчо Атанасов от Патриотичния фронт обаче е въпрос на чест да си върне кметския пост в Пловдид и вече търси подкрепа от Реформаторите. „Дори преди малко аз разговарях с г-н Славчо Атанасов, обсъждахме и тази тема. Все още не говорим за подкрепа”, коментира Найден Зеленогорски.

„Най-вече ще разчитам на това, че 70 000 провдивачани бяха излъгани и изборите бяха невероятно манипулирани”, заяви Атанасов.

Част от партиите в Реформаторския блок вече са готови да кажат „да” на Славчо Атанасов, но най-силният партньор в правителството ще му обърне гръб.

Хората на Бойко Борисов по традиция играят твърдо и сами по места. „Не става дума за това, че ние ще искаме подкрепа или не, а много от фракциите в парламента могат да припознаят в лицето на наш кандидат много добър кмет”, заяви Красимир Велчев от ГЕРБ.

Освен партийните сметки, една от сигурните формули за успех е кандидатът за градоначалник да е „местен, свестен и известен”. Наесен ще броим такива кандидати – така, както се броят пилци.

Още в края на тази седмица ще стане ясно как БСП ще тръгне към местните избори, когато социалистите ще имат тематичен тридневнен семинар.

Пред ДПС въпросите с кметове още не са на дневен ред, защото те имат най-дисциплинираният електорат.