Християндемократическата партия, която се оплака от изолация в рамките на коалицията на Реформаторския блок в началото на октомври, сега атакува формацията с настояване да получи 1/7 от субсидията й или близо 1,8 млн. лв. Това обяви в предаването „Тази сутрин” председателят на ХДП Ирина Абаджиева-Репуц.

„Запор на субсидия законът не позволява. Изрично в споразумението е подписано, че всяка от партиите в коалицията получава част от субсидията – каква част се предвижда с анекс. Петте партии подписаха анекс само между пет партии, а не между седемте”, обясни Репуц, която преди месец и половина обвини партньорите в неспазване на коалиционното споразумение.

„Не става въпрос за борба за едни пари, а за истината за коалицията Реформаторски блок. Резултатът на парламентарните избори е с 6% повече, отколкото на изборите за Европейски парламент, когато РБ се яви във формат от пет партии”, заяви Репуц, настоявайки, че именно найната партия е допринесла за по-високата подкрепа на реформаторите.

„Ние сме 1/7 от общата коалиция и би трябвало 13 млн. лв. за 4 години да се разделят по равно. Според закона е недопустимо да се разпределят по мандати, в такъв случай законът казва поравно, а те не искат”, оплака се председателят на ХДП.

„Ние се опитваме да ги спасим да не извършат престъпление. Хора декларираха операция „Чисти ръце”, а още в първия ден си изцапаха ръцете. Не може да искаш да си част от Европейската народна партия, където всичко е на коалиционен принцип, а да постъпваш така с коалиционния си партньор”, обясни още Ирина Абаджиева-Репуц.

„Не разбирам защо ХДП е по-малко важна от НПСД, които получиха само един мандат и не спечелиха мандати в местата, в които обещаваха”, изтъкна още Репуц.