Обществен съвет към Министерството на отбраната започва да работи от следващата седмица, обяви военният министър. От думите на Тодор Тагарев обаче не стана ясно, какви точно ще са функциите на Съвета.

„Трудно ми е да си представя кои са тези въпроси, които биха изисквали достъп до класифицирана информация. Ако стигнем до такъв казус, има общи правила, които ние не можем да не приемем и по които трябва да действаме. Първо трябва да преценим целесъобразността за даване на достъп на външни лица до класифицирана информация и при такъв случай тези лице трябва да имат необходимите права за достъп,” посочи Тодор Тагарев.

По същите съображения на военния министър част от стенограмата от заседанието на Министерския съвет през миналата седмица е била засекретена – обсъжданите въпроси се отнасяли до класифицирана информация.

В стенограмата фигурират само две изречения на Тодор Тагарев. „Не получих думата, ще гласувам „против". Не можах да си изкажа съображенията,” казва той при обсъждането за сумата от 41 млн. лв., която кабинетът отдели за социално слабите граждани. „Аз съм готов да Ви я дам, господин министър, заповядайте,” отговаря премиерът Марин Райков, след което следва само още едно изречение от Тагарев: „За информация, господин министър-председател, колеги, много критични дейности за армията, за въоръжените сили не са финансирани, не са предвидени въобще в Закона за бюджета.”

По-късно във вторник постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев съобщи, че Министерството на отбраната ще отдели 5,3 млн. лв. от текущата издръжка на ведомството за финансиране на програмата на кабинета за подпомагане на бедните и хората в нужда.

„През 2009 г. ни беше взето повече,” припомни Тотев и изрази надежда в рамките на 2013 г. да бъдат забавени или спрени някои обществени поръчки, ще се съкратят разходите за командировки и охрана.

Той добави, че сметките за електроенергия на МО през март са били с няколкостотин хиляди лева по-ниски и определи това като добра новина, която също ще помогне при орязване на разходите.