Зам.-министърът на финансите Карина Караиванова беше избрана за председател на Комисията за финансов надзор, предаде БГНЕС. Тя беше единствен кандидат за поста, като 139 депутати я подкрепиха, 24 бяха „против”, а 11 се въздържаха.

Караиванова работи във финансовото министерство от 2003 г., цялата й кариера преминава в дирекция „Национален фонд”- отговаря за еврофондовете преди и след присъединяването на България към ЕС, международните финансови институции и управлението на държавния дълг.

От декември 2012 г. до февруари 2013 г., Караиванова беше зам.министър на финансите в първия кабинет „Борисов”, в момента е също на тази държавна позиция.

„Натрупаният управленски опит и квалификациите й са предпоставка за компетентно и отговорно управление на КФН”, заяви по време на представянето й в пленарна зала председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Румен Гечев от левицата коментира, че не е имало пълноценно публично обсъждане на кандидатурата на Караиванова и поиска спиране на процедурата. Според него в ръцете на финансовия министър се съсредоточава несъразмерно голяма власт, тъй като той е в основата на издигането на кандидатурата на Караиванова за важния пост.

„Продължаваме да смятаме, че процедурата е опорочена, това нанесе и имиджови вреди на самата кандидатка”, каза и Йордан Цонев от ДПС. В същото време той подчерта, че Караиванова има експертни качества, а КФН е натоварена с важни регулаторни функции и затова партията ще я подкрепи.

По повод атаките срещу Караиванова, че е имало плащания от страна на Корпоративна търговска банка към нея, Менда Стоянова представи вчера писмо от Караиванова и от съпруга й, с което се посочва, че няма такива плащания.

На овакантеното място

По-късно стана ясно, че Маринела Петрова ще поеме поста заместник-министър на финансите на мястото на Караиванова.

От 2010 г. досега е директор „Икономическа и финансова политика“ в МФ.