Изпяването на песента за Райна Княгиня на турски език е добре организирана политическа провокация от страна на ДПС. Това каза в предаването „Лице в лице” лидерът на ВМРО и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов.

Според него основната цел на ДПС е да стегнат електората си на етническа основа.

Постоянно говорят за Възродителен процес, как едва ли не някой отново ще преименува българските турци, плашат това българско население от турски произход с идеята да го сплотят, коментира Каракачанов.

По думите му при последните два вота – евроизборите и парламентарните избори, в регионите с турско население намаляват гласовете на етническите турци за ДПС намаляват, а се увеличава там, където има циганско население. Тоест самите турци намаляват своя вот за ДПС, той се компенсира с купен вот от циганите, и трябва този електорат да го уплашиш с нещо, изтъкна лидерът на ВМРО.

Няма нищо случайно в политическите стъпки на ДПС, но това е опасно заиграване на тази етническа основа, посочи още съпредседателят на Патриотите.

Когато те провокират по такъв грозен начин, няма как да замълчиш, посочи Каракачанов.

Етническата карта се разиграва много грубо, абсолютно непремерено, и това няма начин да не доведе до опасност, прогнозира Каракачанов.

Като провокация той определи и програмата на турски език по БНР за Кърджали.

„СЕМ на практика се оказа адвокат на Радослав Янкулов и измислената му програма за Радио Кърджали. Не е имало представители вчера на националното радио, които да аргументират каква е необходимостта от създаването на такова радио, което ще излъчва на турски език”, поясни Каракачанов.

„Радиото ще излъчва в Кърджалийска и в Смолянска област. В Кърджалийска област живее население, което говори турски език, но в Смолянска област живеят българи християни и българи мюсюлмани. Това е поредната провокация, която обслужва ДПС и политиката на Турция за сепариране на България”, допълни той.

„Ако говорим за интеграция на турското население към българското общество, то трябва да има предавания на български и да учи добре българския, а не да му поднасяш програми на турски език”, категоричен беше лидерът на ВМРО.