Часове, след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи „Южен поток” като неизгоден за България по време на изказване в НС, председателят на ВМРО и негов партньор в Патриотичния фронт Красимир Каракачанов даде на газопровода и спирането му коренно различна оценка.

„Това е шамар за България от геополитическа гледна точка. Неслучайно в Турция Путин заявява прекратяването на проекта (...) Всички големи проекти ни заобикалят, поради глупостта и неграмотността на българските политици”, заяви пред журналисти Каракачанов.

По думите му българските фирми няма да строят, а страната губи позиции във външноикономически план.

„Затворихме два абсолютно здрави реактора – 3 и 4 блок и не реализирахме проекта „Белене” във времето, когато той беше възможен. Провали се проектът „Южен поток” и се случва това, че в Турция ще се строят руски реактори и тя ни измества от ролята на енергиен център на Балканите”, обясни Каракачанов.

Той допълни, че по темата „Южен поток” тези, които започнаха неговото изграждане не са били договорили най-добрите условия за България.

„Владимир Путин лъже. Има ли България интерес от този проект? Това е най-важният въпрос, на който трябва да се отговори. Интересува ме каква полза има страната – проектът беше оскърбен 4 пъти умишлено от руската страна”, заяви по-рано днес Валери Симеонов, който напомни, че е било обявено, че България 22 години няма да получава транзитни такси.