Последните няколко акта към ДПС могат да бъдат определени като терористични. Това каза на пресконференция депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ по повод запаления микробус на ДПС през изминалата нощ и двата акта в началото на 2015 г., когато са били разбити стъклата на колата на лидера на ДПС Лютви Местан на 7 януари, след което е бил направен опит за палеж на централата на ДПС на 19 януари.

„За да се случват тези неща се създава тази среда, защото и най-отговорните институции в държавата наричат едни процеси – демократични, умни, чаровни. Но тези деяния, публичните хора ги определяха като демократични – те създават тази среда”, коментира депутатът.

„В тази връзка, е редно да кажем, че политическите процеси трябва да влязат в полето на политиката. Ако това, което се случва в глобален план, някой иска да използва за своя маска в нашата Родина и да подстрекава, чрез поведение, език и говорене- ние не споделяме такова поведение и такава политика”, заяви Карадайъ. Той запита кога ще има осъдени за всички посегателства върху офисите на партията.

По думите му няма да има разкритие, а езикът на омразата ще се чува от трибуната на Народното събрание и ще се създава среда за такъв тип отношение. ДПС определи такъв тип хора като безотговорни.

Мустафа Карадайъ заяви още, че записите от охранителните камери са в органите на реда, но до момента няма разкрит случай. Попитан защо досега са мълчали за предните два случая, Карадайъ отговори, че би било редно органите на реда да си свършат работата и добави, че очевидно случаите не са изолирани. Той определи тези актове срещу ДПС като терористични.

На въпрос дали има връзка между трите случая Карадайъ обясни, че се надяват да няма организатори и поръчители пряко и директно. „Но индиректно езикът на омразата е поръчител на тези терористични актове. Това е оценката на ДПС”, добави той.

За това дали индиректно обвиняват президента и вътрешния министър, Карадайъ коментира: „Защо индиректно? Когато се трошеше тази сграда и когато имаше скандирания – „Турците вън”, президентът наричаше тези скандирания „чаровни и демократични”.