Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев сведе глава пред критиките на премиера Бойко Борисов за слабата дисциплина на съпартийците си.

„Борисов е прав и има ниска дисциплина на нашите депутати. Време беше някой да го каже на толкова високо ниво, за да го чуят всички”, заяви Кънев, след като от парламентарната трибуна премиерът разкритикува коалиционните партньори, които осуетявали опитите му да създаде спокойствие в държавата.

За пример Кънев даде вчерашното гласуване по промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени от БСП, при което е имало само 14-15 депутати от РБ.

„Предварително знаехме, че ще има проблеми в мнозинството. При изготвянето на програмната декларация беше ясно, че по някои въпроси има несъгласие. Това се отнася особено за Патриотичния фронт и АБВ и в съвсем незначителна степен за Реформаторския блок”, каза Кънев, след което се съгласи със забележката на премиера за дисциплината.

По-рано днес Радан Кънев обяви, че снощи е имал среща с премиера и там е разбрал за номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Кънев благодари на Бъчварова, че се е съгласила. "Това е много силен знак за политическата отговорност на ГЕРБ", каза Кънев и посочи, че е крайно време България да има жена вътрешен министър. По думите му не е имало преговори за Бъчварова и тя е предложение на ГЕРБ.

Все още не са коментирани имена за главен секретар на МВР и председател на ДАНС. Запитан как Борисов е склонил да им поиска оставките, Кънев каза, че първоначално премиерът е бил на мнение, че те трябва да останат в името на стабилността. "Вчера той се увери сам, че тяхното оставане поражда нестабилност, а не обратното", посочи Кънев. По-рано обаче Борисов обяви, че това решение е взето след "принуда".

На въпрос на какво се дължат похвалите му към Борисов в последно време, Радан Кънев каза, че причината е успешният диалог: "По време на всички тези разговори виждам една способност да се отстъпва, да се чува чуждо мнение, която преди я нямаше в него".

  • Борисов зове министрите: Когато си давате оставки, давайте ги накуп
  • Бъчварова оглави МВР, Вучков бе освободен
  • Веселин Вучков: Няма нищо драматично в оставката ми
  • "Екзотичното хрумване" Румяна Бъчварова сменя Веселин Вучков (ОБНОВЕНА)
  • МС внесе предложение за освобождаването на Веселин Вучков
  • БСП не планира вот на недоверие след сътресенията в сектор „Сигурност”
  • Бъчварова ще работи със заместниците на Вучков
  • Цветанов не говори с Плевнелиев за новите шефове в МВР и ДАНС, Борисов - вероятно
  • Оттеглянето на Лазаров и Писанчев: Натиск или достойна постъпка
  • Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев подадоха оставки (ОБНОВЕНА)