Резултатът от референдума в Гърция е лош за България, защото един изключително важен съсед - и геополитически, и икономически, остро се дестабилизира. Това заяви в Добрич съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) и председател на ПП ДСБ Радан Кънев, цитиран от БТА.

"Надявахме се, че резултатът няма да е такъв, но това е избор на гръцките граждани, не наш. Във всеки един план дестабилизацията на една важна за нас държава, като Гърция, е лоша новина. Същевременно трябва да сме готови икономически да се възползваме от тази ситуация", заяви той.

По думите му, в момента пред България и Румъния има огромни възможности, тъй като те са единствените стабилни държави в цяла Югоизточна Европа. Според Кънев, вчерашното решение на гръцкия референдум затвърждава тази позиция.

"Дали България ще може да се възползва от тази ситуация, за да индустриализира икономиката си, за да увеличи рязко притока от чуждестранни инвестиции, за да отвори стотици хиляди нови работни места, зависи от това дали ще дадем знак, че е държава, в която има правосъдие, или ще продължим да даваме знак, че сме държава, в която няма правосъдие", каза Радан Кънев.

За него въпросът, с който трябва да бъде закрит политическият сезон, е дали ще има конституционно мнозинство около предложенията за промени в Конституцията, подчерта той.