Кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ е Цецка Цачева за президент и Пламен Манушев за вицепрезидент. Това стана ясно на пресконференция на управляващите, на която премиерът Бойко Борисов обяви дългоочакваните имена.

През последните седмици имената на Цачева и Манушев бяха сред най-спряганите за Дондуков 2. 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че след "бащи на нацията" е крайно време да имаме и една "майка на нацията", която майчински да се погрижи за този народ. "Цачева е два мандата председател на Народното събрание, разбира най-много като юрист, парламентарист и от години познаващ цялото законодателство. Тя и сега изпълнява тази функция да работи с всички партии и да дава своя глас за или против. В това отношение не виждам кой е по-подготвен", посочи той.

Борисов допълни, че Цачева не е подготвена във военната сфера. "За вицепрезидент ни трябва човек едновременно от гражданската квота и да е подготвен, за да помага на върховния главнокомандващ".

При обявяването на кандидатурите зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че двойката не е съобщена късно, а напротив - в началото на предизборната кампания. "Решението не е забавено, а взето в подходящия момент, защото всички потенциални кандидати имат отговорност към политиките си и местата, които заемат. Затова не си позволихме лукса да влезем в кампанията прекалено рано", посочи той.

В преглед на отпадналите кандидатури - тези на столичния кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Бургас Димитър Николов и вицепремиера Томислав Дончев, Борисов посочи, че тяхната липса от местата, които заемат в момента, ще доведе до вакуум. За двамата кметове това би значело организиране на нови местни избори и харчене на пари. Липсата на Дончев от отговорността по еврофондовете ще се отрази лошо на управлението им, а той самият е труднозаменим и важен заместник на Борисов.

Самият Борисов посочи, че ако той се кандидатира за президент, това ще значи дезертьорство.

"Изключителна чест за мен е да бъда номиниран за кандидат за вицепрезидент на ГЕРБ. Днес съм в тандем със силната фигура на Цецка Цачева", каза вицеадмирал Манушев. По думите му тя е впечатляващ ръководител на българския парламент. Той посочи, че зад тях е доверието и силата на най-голямата политическа партия. „Политическа партия, която преди две години върна в правилния курс загубилия посока кораб „България", заяви вицеадмирал Манушев. „Сега нашият кораб „България" плава уверено", заяви Манушев.

Цачева заяви, че е заредена с политическа енергия за стабилност и сигурност и това й основание да поиска доверието и на онези, които са ме подкрепяли до момента извън нашата партия – на всички граждани.