Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че кандидат-президентът на формацията трябва да е доказан държавник и избираем.

„Познава хора от АБВ и личности от партиите, с които общуваме, които отговарят на тези два основните критерия”, подчерта той на пресконференция.

Първанов изтъкна, че от формацията си поставят за цел да се борят за спечелване на президентските избори наесен.

По въпроса дали той самият има право да се кандидатира отново за държавен глава лидерът на АБВ отказа да влиза в конституционно тълкувание по темата.

Казусът се появи, след като вчера Първанов изтъкна, че Конституцията му позволява да се кандидатира отново за „Дондуков” 2, макар самият той да не отговори директно дали ще се впусне в президентската надпревара през есента.

„Имам мнение, базирано на наши експерти. Ние не можем да предизвикаме питане на Конституционния съд, нямаме толкова депутати или други механизми. Нека да не се вторачваме, по-важни са политиките”, призова Първанов.

Преди да имаме номинация на АБВ и решение на коалицията, по никакъв начин няма да коментирам различните варианти, включително и за мое участие или неучастие, заяви Първанов.

Изпълва ме със скептицизъм тенденцията за по-остри и негативни изказвания към АБВ от страна на представители на „Позитано” 20, каза още лидерът на АБВ.

Помолен да коментира думите на министър-председателя, че излизането на АБВ от властта е свързано с намерението му да се кандидатира за държавен глава, Първанов посочи: "Това е все едно аз да кажа, че Борисов остава като премиер, защото има намерение да се кандидатира за президент".

"Нали съм ви казвал кой е любимият ми виц - крокодилът не е толкова дълъг, колкото е зелен", добави той.

Същевременно разговорите за обща дясна кандидатура за президент се отложиха. Причина стана отсъствие на част от лидерите на Реформаторския блок.