„Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК”, каза директорът на НЗОК проф. Камен Плочев.

„Системата е зле конструирана. Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари”, категоричен е той.

Той е категоричен, че има много хора в държавата, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването. По думите му именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме „всичко се вижда”.

Проблемът с общинските болници

„Има два варианта. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи – фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария начин – плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект”, каза Плочев.

По думите му вторият вариант по никакъв начин не дисциплинира управителите на лечебните заведения.

„Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина”, допълни Плочев.

Той е категоричен, че ако сега беше премиер, щеше да подготви програма за вдигане на здравната вноска.

Решението на ВАС за лимитите в болниците

Миналата седмица Върховният административен съд определи, че окончателното решение за въвеждането на бюджетни лимити на болниците през 2015 г. е нищожно.

„ВАС не са отменяли лимити. Не е надзора органа, който да взима решение колко пари да се дават в болницата и колко да остават в резерв”, категоричен е Плочев.

Мораториумът на лекарствата

В студиото на „Тази събота” беше и д-р Галя Кондева, която коментира мораториума на лекарствата.

„Обсъждани са мерки за оптимизиране на разход. Вярно е, че чисто нормативно е разписано, че за определени лекарствени продукти ще има проследяване на ефект. Това е за първи път по решение на Националния съвет”, коментира Кондева.

По думите ѝ за миналата година има преразход за онкологични лекарства и са заплатени 327 млн. лв.

Тя поясни, че парите в бюджета винаги са били малко и се използват всички механизми, за да се справят с положението.