Изсипа се какво ли не по министъра на културата Вежди Рашидов и той може би е реагирал крайно, защото е бил засегнат. Това обяви в предаването „Тази събота” актьорът Калин Сърменов по повод недоволството срещу Рашидов.

Министърът беше нападнат лично и реагира с лична нападка, смята актьорът.

Общественици и журналисти поискаха министър-председателят Бойко Борисов да отстрани Вежди Рашидов заради натиска, оказан срещу журналист от обществената телевизия и уволнения на критици заради участие в предаване.

Преди дни министърът предупреди журналист да не критикува толкова държавата, на чиято ясла е и заплатата му. Впоследствие се оказа, че двама души са освободени от работа в Националната художествена галерия – под различен претекст, но след критики към Рашидов. В София се състоя и протест с искане за оставката на министъра.

В отворено писмо пък до премиера в социалните мрежи, недоволните казват: „Не е време за извинение и замазване, а за ясна позиция. Не се молим, а настояваме за отстраняване на министъра на културата, просто защото така е редно“.

Сред подписалите писмото са бившият правосъден министър Христо Иванов, професорите Нели Огнянова, Велислав Минеков, Евгений Дайнов и Ивайло Дичев.

Вече не е време да се обръщаме към Рашидов с искане за оставка, а той, ако имаше разбиране какви щети нанася на българската култура, щеше отдавна да е свършил тази работа“, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Сърменов смята, че всички това са само думи без конкретни факти с какво точно е навредил Рашидов на културата. По думите му администрацията в Министерството на културата никога не е работила толкова добре колкото сега.

Калин Сърменов обяви, че се отпуснати допълнително 10 млн. лв. за театрите, но е създадена система те да кандидатстват за финансиране, а не само да чакат наготово.

Според него в писмото на Рашидов няма опит за цензура, ако имаше, журналистът щеше да е уволнен, без никой да разбере.