Оценката, която характеризира отиващия си вече състав на Висшия съдебен съвет, е дадена и от Европейската комисия, и от Съвета на Европа, и от Държавния департамент на САЩ. Мнението им е сходно: ВСС не е независим орган. Това подчерта в студиото на „Тази неделя” съдия Калин Калпакчиев, който беше част от опозицията в правителството на съдебната власт.

„Това беше съветът, който ще се запомни с есемеса до премиера Борисов от член на ВСС”, посочи той и разказа, че кадровиците около председателя на Върховния административен съд Георги Колев и главния прокурор Сотир Цацаров са се събирали по кабинетите си преди заседания и там са вземали решения, които после само са официализирали.

Той допълни: „Знаехме, че наши колеги от мнозинството поддържат връзка със силните на деня. Такива контакти членовете на съдебната власт могат да поддържат, но само в рамките на установения ред, в рамките на някаква публичност”.

Магистратът посочи, че сегашният ВСС е започнал дейността си с „доста спорното назначение на главния прокурор” и е продължил с ред предизвикващи полемика избирания на председатели на различни съдилища. В някои случаи (напр. назначаване на външен съдия за председател на районен съд) директно се стигало до сблъсък с разпоредбите.

„Аз и малцина мои колеги съмишленици се противопоставяхме на незаконни решения на ВСС, на диктата, който се упражнява във ВСС без аргументи, на диктата на силата (…) На нашите ясни аргументи срещахме стена от мълчание”, посочи Калпакчиев.

Той коментира и че ВСС се е провалил в налагането на етични стандарти след отказа да разследва „Яневагейт” (записите, в които се твърди, че съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева обсъждат връзките между политика, бизнес и съдебна власт и ролята на премиера Бойко Борисов и депутата Делян Пеевски – б.р.) и „Цумгейт” (срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в офиса на депутата Георги Гергов, в хода на която босът на „Овергаз” твърди, че е бил заплашван – б.р.). Ставало даже обратното: „Имаше немалко случаи, в които съдии, изказвали свободно мнението си, бяха преследвани от този съвет”.

Калпакчиев се обяви за намаляване на парламентарната квота във ВСС, защото, по думите му, тя е загубила конституционната си функция – да предпазва кадровия орган от капсулиране и да защитава интересите на обществото. Той отбеляза, че е силно деморализиращо, когато партии номинират съдии и прокурори без никакви мотиви.

Той се връща като съдия в системата и няма да влиза в политиката. Няма да се възползва и от бонуса, който неговите колеги си гласуваха "на изпроводяк". В неговия случай това означава, че не е пожелал да вземе над 100 000 лв.