И работодателите, и синдикатите проявиха чувство на отговорност за изготвянето на реформата в пенсионната система. Имаше много остри реплики и позиции, но процесът беше прозрачен и всички идеи бяха тествани и изчислявани. Това заяви в предаването „Лице в лице” вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

„Новият механизъм дава гаранции за по-високи пенсии и дава стимул на хората по-дълго да работят”, подчерта отново той. По думите му промените са направени, така че да се случат постепенно. „В социалната система всичко работи, когато е плавно и спокойно”, подчерта министърът.

Той потвърди, че един от трудните въпроси е бил за сектора на отбрана и сигурност. Но подчерта, че служителите в сектор „Сигурност” ще имат по-добри условия за пенсиониране, ако промените бъдат приети и на второ четене.

По критиките за възрастта за пенсиониране на жените вицепремиерът заяви, че предложенията целят да спрат дискриминацията срещу тях. Причината е, че жените получават по-ниски заплати, а когато се пенсионират и с по-малко стаж, това означава, че със сегашния закон се гарантират по-ниски пенсии за тях.

Калфин критикува поведението на БСП, като обясни, че социалистите и „Атака” са били единствените партии, които са отказали да се срещнат с него и да получат обяснение за промените.

Той отхвърли острите думи на лидера на левицата Михаил Миков за еднодневните договори, като посочи, че чрез тях работниците ще имат всички привилегии, като пенсионно и здравно осигуряване. Единственото, което липсва при тях, е възможността за поучаване на отпуска.

„Около 60-80 хиляди работни места ще излязат на светло с еднодневните договори”, коментира Калфин.

Не сме ничия мишена

„Не мисля, че сме мишена на някого”, заяви Калфин по темата с танковете на НАТО, които предизвикаха спорове и коментари през последните дни. „По договорите идва техника за определено време и после тя си заминава”, допълни той.

„Нищо страшно не се е случило през годините на десетки учения на НАТО”, заяви министърът, който всъщност подписа договорите през 2006 г. в ролята си на ръководител на външното министерство. Според него проблемът е с дезинформацията.

Вицепремиерът подчерта, че всяка чужда техника се нотифицира, знаят се имена и лични документи на идващите хора.

Ивайло Калфин подчерта, че няма да се кандидатира за президент и това най-малко би станало от името на управляващата коалиция, защото „политиката има някакви принципи и политическа хигиена”.