Голямата част от българите в Гърция живеят трайно в страната, не са сезонни работници и към момента няма индикации, че тези хора са готови да се върнат в България. Това коментира днес във Варна вицепремиерът Ивайло Калфин, който заедно с икономическия министър Божидар Лукарски участва в конференция, предаде БТА.

Калфин посочи, че не смята това за нещо предстоящо, но при всички случаи се обсъждат различни варианти. В отговор на въпрос какви са вариантите за действие, ако се стигне до завръщане на българите от Гърция, Калфин посочи, че голяма част от тях или имат някаква професия, или работят в туризма, а в страната ни има недостиг на хора с добра квалификация.

Освен това той обясни, че в Гърция има българи, които работят в сферата на домашните услуги, и се обсъждат различни варианти, включително възможности за признаване на неформално образование.

По думите му рисковете за България са няколко и са свързани с търговията и с около 120 000, а през лятото до 200 000 българи, които работят в Гърция

Министърът на икономиката Божидар Лукарски коментира, че след гръцкото „Не” на референдума хипотезите са най-различни. Според него със сигурност резултатът от референдума ще се отрази на икономиката ни, но първо трябва да изчакаме сценариите.

По думите му гръцкото „охи” все още не е окончателният изход от гръцката криза. Той е категоричен, че няма опасност за финансовата стабилност на страната ни, но предвид факта, че имаме сериозен търговски стокообмен с Гърция, ще има някакво отражение.

Министърът смята, че трябва да се видят реакциите и на международните финансови институции. Според него каквото и да се говори в момента, това ще са хипотези преди да се види официалният изход по гръцкия казус.

Лукарски каза, че в Министерството на икономиката, както и в правителството се отиграват всякакви сценарии. Той изрази надежда да не се стига до най-лошите от тях. Министърът допълни още, че Гърция е един пример за това какво би се случило и какво се случва с държави, които не спазват строгата финансова дисциплина, която България спазва.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер