Социалният министър Ивайло Калфин изрази принципно съгласие с идеята на ГЕРБ за радикална реформа в пенсионната система, макар че по-рано в четвъртък той заяви, че не би прехвърлил своите спестявания за пенсия в държавния Национален осигурителен институт.

Правителството се готви да премахне задължителното осигуряване в частните фондове, които след време трябва да започнат да изплащат втора пенсия.

„Не става въпрос за спасяване на НОИ сега. Около 5 млрд. лв. годишно от данъците влизат в НОИ. В частните фондове има над 7 млрд. лв. Даже и при абсурдния вариант всички да се преместим в НОИ, който не е възможен дори технически, това покрива разходите за една година”, посочи Калфин в предаването „Лице в лице”.

Той повтори тезата на председателя на бюджетната комисия - Менда Стоянова от ГЕРБ, която е един от архитектите на идеята, че по този начин се създава натиск върху частните пенсионни фондове. „Оттук нататък те ще показват инвестиционните си планове, а досега те нямаха това задължение по закон”, посочи още социалният министър.

Единствената забележка, която той отправи към коалиционните партньори, е неспазването на процедурата за прокарване на такива предложения. „По съдържанието на тази мярка може и да има логика, но резки промени не водят до чувство на стабилност. Колегите от АБВ бяха недоволни от пренебрегването на процедурите, както и от тона на финансовия министър Владислав Горанов”, заяви още Ивайло Калфин.

Той настоя, че преди предложението да бъде гласувано в парламента, трябва задължително да бъде съгласувано с работодателите, които са членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество, но бяха изключени от договорката на предложение, с което са изключително несъгласни.

Социалният министър увери, че замразяването на пенсионната реформа от началото на 2015 г. има за цел единствено едновременното провеждане на свързани помежду си мерки, вместо прилагането им „на парче”. Калфин обеща до уговорения срок 31 март 2015 г. да бъде готова цялостната концепция за пенсионната реформа.

  • Неясноти около осигуровките на хиляди младежи
  • Горанов: Дебатът за великденските добавки не е приключил
  • Данък за пенсиите на хората, които продължават да работят
  • Работещите тежък труд също да могат да избират къде да отиват вноските им за пенсия
  • Орешарски защити частните пенсионни фондове
  • Димитър Манолов: Пенсионна реформа не може да има
  • Държавата се отказа от национализацията на пенсионните фондове
  • Менда Стоянова: Няма отстъпление на ГЕРБ за пенсионната реформа
  • Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна
  • Френският посланик поискал разяснение от Калфин за пенсионната реформа