България ще настоява за изчистен подход и поемане на конкретни ангажименти в рамките на ЕС за справяне с бежанската криза, заяви на пресконференция в Силистра вицепремиерът Ивайло Калфин, цитиран от БТА. Според него системата от квоти, обявена преди дни, не е особено ясна.

„Няма как да задържим на сила в нашата страна определен брой бежанци, както предвижда квотният принцип, ако те не желаят да останат у нас”, подчерта той.

Калфин смята, че са необходими значителни промени в усилията да бъде спрян трафикът на бежанци и да се подпомогне настаняването им в съседни на конфликтите страни. Освен това е важно да се изчисти списъкът на страните, чиито граждани влизат в Европа като бежанци, защото влизат много икономически мигранти.

Трябва да се обмисли и финансовото обезпечаване на бежанците, настанени в различни европейски страни, отбеляза социалният министър.

Калфин изрази мнение, че липсват достатъчно ефективни действия по проблема и от страна на ЕС, и от страна на трансатлантическите партньори - САЩ и Канада. По думите му трябва да се търси съгласието на всички страни, които са готови да си сътрудничат, включително и на Русия, за общи действия за спиране на конфликтите в Близкия Изток.