Ние сме готови да реагираме при всяка ситуация, въпросът е че това би било абсолютна безотговорност от страна на Турция – така вицепремиерът Ивайло Калфин коментира в Хасково изявлението на турския президент Реджеп Ердоган, че може да пусне стотици хиляди сирийски имигранти към Европа през България, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

Ердоган заплаши да пусне автобуси с мигранти от Одрин към Европа по време на разговор с председателя на ЕК Жан-Клон Юнкер и с президента на Европейския съвет Доналд Туск през ноември, а на среща с турския бизнес повтори думите си.

За да ограничи бежанския поток Турция получи 3 млрд. евро финансова помощ от Европа, но ръководството й отдавна изтъква, че разходите й са многократно по-големи.

„Проблемът не е едностранен. Турция ще си отговори голям проблем с ЕС, най-малкото. Не трябва да внасяме някакви напрежения, страхове излишни, вземат се мерки”, подчерта Калфин.

Той коментира, че не вярва, че южната ни съседка ще прибегне до подобна стъпка: „Това би било голяма грешка на турското ръководство”.

Междувременно, ГЕРБ събраха подписите на всички политически партии под промяна на Закона за отбраната, който праща армията на помощ за охраната на границата.

Темата „Доган, Пеевски и Турция”

Калфин отказа да коментира ситуацията с достъпа на Ахмед Доган и Делян Пеевски до територията на Турция, като отбеляза, че най-лесно е двамата „да пробват да влязат в Турция да видят дали е така”.

„По принцип няма правило визовата политика на нито една държава да се коментира. Трябва да знаете че има много държави, в които има български граждани, между тях и известни, които имат ограничения за пътуване, просто това не го казват обикновено”, обясни социалният министър.

Според него обаче не е случайно, че „в Турция са избрали пътя да има публикации във вестниците”.

Днес се появи непотвърдена информация, че забрана да пътуват в Турция има за цялата група депутати на ДПС. Все още нямаме потвърждение за нея. Ако това се окаже вярно, министерството на външните работи ще продължи дипломатическата кореспонденция с официалните турски власти независимо, че нито една конвенция или международен закон не ги задължава да  отговорят.