Това, което ни сближава с АБВ в последните седмици, е, че сме против управлението на страната, обясни председателя на Движение „Гергьовден“ Драгомир Стефанов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Той коментира, заедно с члена на ръководството на АБВ Марин Киров, въпроса какво събра АБВ, „Гергьовден“ и част от бившите депутати на Николай Бареков от „Народен съюз“.

Събрали сме се, за да покажем алтернативни политики. Имаме общи законодателни дейности от месеци, така че този съвет е нещо съвсем естествено като процес, каза Киров.

В година, в която се правят опити за два референдума, т.е. гражданите показват недоволство и друг прочит на модела да управление, е съвсем естествено да има политици, които виждат алтернатива на управлението, които вместо мантрата за стабилност, виждат застоя, с който повече не бива да се примиряваме, добави той.

На въпрос искат ли предсрочни парламентарни избори, Киров отговори: „Ние не сме в състояние да предизвикаме такива. Ако говорим за напускането на АБВ на властта, не сме целели хаос и предсрочни избори, но е видно, че моделът на управление е изчерпан и предсрочните избори са неизбежни“.

Вижте целия разговор във видеото:

Запитан дали „Гергьовден“ прави ляв завой, Стефанов отговори: „Иска ми се да не делим хората на леви и десни, а да започнем да мислим за интелигентните решения“. По думите му всеки проблем има поне три решения – две логични – ляво и дясно, и интелигентно.

Помолени да коментират актикорупционния закон, Киров каза: „За съжаление борбата с корупцията се сведе единствено до наричането на този закон „Законът Кунева“, а той по съществото си е сбор от стари закони, стари решения в нов вариант“. Подкрепата за този закон до момента се свежда до механичен сбор на гласове в залата, а по-важното е да се чуят експертите и да има дискусия по него. Към настоящия момент АБВ няма да легитимира подобни спорни законодателни решения, каза той.

Стефанов посочи, че силно притеснително за цялото общество е подаването на анонимни сигнали. „Защо се връщаме към практики от преди 25 години?“, попита той.

На въпрос дали мислят за обща кандидатура за президент, Киров посочи, че „не е тайна, че водим обща дискусия по профила на бъдещия президент, но не сме поставили ултиматум за имена, не държим тези имена да са от редиците ни“.

Според Стефанов Ивайло Калфин и Георги Първанов звучат убедително, макар да има и други възможни имена.