Всичко най-лошо в българската политика се свързва с думите тройна коалиция, програмно правителство и експертно правителство, заяви Георги Харизанов, който е от Института за дясна политика и член на ГЕРБ по повод предложението на патриотите в новия парламент да се образува коалиция ГЕРБ-БСП-Обединени патриоти. Той определи идеята като тест на общественото мнение, завършил с неуспех.

Социологът Първан Симеонов коментира, че идеята не е нова и патриотите я предлагат по време на цялата кампания. Според него е по-вероятно да се завърти управление ГЕРБ-Патриоти-Воля.

Валери Симеонов обикновено вярва това, което говори, дори и не блъфира, добави социологът. Той обърна внимание, че коалиция между ГЕРБ и БСП ще е невъзможна и заради голямото ожесточение между Корнелия Нинова и Бойко Борисов по време на кампанията. „Патриотите виждат, че положението е сега или никога. Сега имат по-малко гласове отколкото предния вот”, коментира той.

Ако мандатът дойде при БСП следва вариант да не може да има коалиция без ДПС, допълни Харизанов.

Социологът посочи, че може да се търси коалиция, която да прилича на кабинет на малцинството.  „Ако мандата иде в БСП ще е трудно. Звучи легитимно, но се изолира победителя в изборите и това мирише на Орешарски”, допълни той.