Сблъсък на факти и обвинения, но с джентълменски тон предложи дебатът в студиото на „Тази сутрин” между кандидат-депутатите от Габрово Томислав Дончев (ГЕРБ) и Кирил Добрев („БСП за България”). Двамата се обединиха около тезата, че цялата област се нуждае от нови производства и по-добра инфраструктура, за да не я напускат младите хора.

За 10 г. управление на ГЕРБ 10 000 души са напуснали Габрово, общината е на първо място по усвояването на европейски пари, но и по магазини за дрехи втора употреба, заяви социалистът. Бившият вицепремиер го контрира с въпроса колко са инвестициите в региона и сам отговори – 300 млн. евро само за 2015 г., едно от най-високите нива в България.

„Има много евроинвестиции, има фирми, които работят, но нито една габровска фирма. Знаете ли как ви псуват от бизнеса в Габрово, защото им хвърляте дребни трохи?”, запита Кирил Добрев. Томислав Дончев го упрекна, че не познава законодателството – ако в обществена поръчка се заложи критерий за произход на фирмата, санкцията е минимум 25% от общата стойност.

Двамата се сблъскаха и по инфраструктурни теми. Макар и Дончев, и Добрев, да подчертаха важността на тунела под Шипка, представителят на БСП заяви, че от южната страна на Стара планина откъм стара Загора няма никакви отчуждения. Опонентът му посочи, че всъщност съоръжението излиза откъм Казанлък.

Бившият вицепремиер отхвърли и обвиненията, че инвеститори са гонени от Габрово и насочвани към други общини, като посочи, че за повечето големи фирми лошата транспортна свързаност е проблем.

Кирил Добрев попита Томислав Дончев дали е оказван политически натиск на Общинския съвет в Севлиево чрез проблемите с водоснабдяването на града. Представителят на ГЕРБ отрече и посочи, че проблемът там е, че вода има, но довеждащото трасе е с 80% загуби. Добрев посочи като цена на проекта около 2 млн. лева, а Дончев отбеляза, че водопроводът би струвал доста повече.

Той коментира, че Габрово предлага добро образование, но младите хора след това напускат града и страната. Според него изходът е в производства с висока добавена стойност. Кирил Добрев даде заявка, че като депутат ще работи за изнесена структура на икономическото министерство в областта, която да предоставя финансиране на бизнеса на проектен принцип.

Какви пенсии може да плаща държавата и кой е виновен за състоянието на образователната система? Вижте във видеото!

Коментарът на специалиста

„Видяхме двама души, които се държаха джентълменски. Лъхаше добронамереност, обръщаха се и си говореха един с друг”, коментира политическият психолог Антоанета Христова. Според нея е възможно първите значително по-динамични дебати да са били анализирани в партийните централи и Добрев и Дончев съзнателно да не са търсили конфронтация помежду си, за да не отблъснат зрителите.

Христова отбеляза, че ГЕРБ отново са заложили на много опитен кандидат, който уверено борави с данни за участието си в управлението, докато в БСП акцентът е върху по-освободеното опозиционно говорене – понякога и за сметка на фактите.

Как специалистът видя предизборната битка за Габрово – вижте във видеото!