10 ноември е символ на промяната и на граждански демонстрации, в които участвах и аз. Това написа президентът Росен Плевнелиев в профила си в Twitter тази сутрин. И подчерта, че на деня е бил на протест пред парламента. Това обаче предизвика редица коментари, тъй като на 10 ноември 1989 г. протест пред парламента не е имало, а плакатите, които цитира президентът са от митинг на БКП.

Той продължи с: „10 ноември е възприемана като символична дата за началото на прехода, а не просто квадратче от календара. Тогава аз имах смелостта да изляза с ясна гражданска позиция.

„След новината за промените с моя приятел направихме плакати. И спонтанно, без да е нужно някой да ни организира, отидохме пред парламента. Отидохме, за да изразим публично реакция и позиция! С нашите плакати! И не бяхме сами!”, пише още в профила на президентството.

„Това е историята ми, която днес се опитват да обърнат срещу мен, както се опитват да подменят и истината за 25-те години преход. И нека тези, които сега иронизират, да кажат как са реагирали на тази новина”, продължава той и поздравява всички тях с вчерашната си реч по повод 10 ноември.

Думите на президента в социалната мрежа бяха провокирани критики срещу речта му и от журналистически въпрос на международната конференция на тема „Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето“ къде е бил самият той на 10 ноември 1989 г.

Тогава Плевнелиев заяви, че ще разкрие тайна, че е бил „на площада и бях на митинга”.

„Точно в този ден с мой приятел Илиян Попов ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините – аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата. Като студенти двамата с него нарисувахме на два тапета плакати. Единият с надпис: „Съд за виновниците”, а на другия написахме: „Дворците на БКП да станат болници и училища”, каза още той.

Повторената два пъти позиция на държавния глава предизвика редица коментари, някои с критика, други дори с присмех, защото на 10 ноември не е имало митинг. Новината за свалянето на Тодор Живков стана публична едва в 18 ч. и първият спонтанен митинг на опозицията е пред „Ал. Невски” на 18 ноември.

Ден по-рано пред парламента пък има митинг в подкрепа на БКП. Архивна снимка на „24 часа”, препубликувана вчера, показва привържениците на БКП, като сред тях има такива с плакати, които Росен Плевнелиев описва.

Това поставя няколко въпроса. Като този защо в профила на президентсвото днес думите на държавния глава бяха повторени, след като още вчера имаше сигнали за разминавания в твърденията му? Ако действително е направил описаните плакати със съквартиранта си, бил ли е привърженик на БКП? И къде всъщност е бил президентът на 10 ноември?