Правителството ще гласува оставката на началника на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев на заседанието си утре. Предложението е внесено от военния министър Николай Ненчев и е включено в дневния ред на правителството.

Ген. Радев подаде рапорт за напускане на 1 август. По закон обаче началникът на ВВС се назначава и освобождава с указ на президента след решение на Министерския съвет. След като подаде оставка, той беше номиниран от БСП за кандидат за президент.

Премиерът Бойко Борисов се ядоса на постъпката на ген. Радев, когото миналата година лично убеди да не се оттегля от ВВС. Преди година генералът изтъкна като мотив за оставката си лошото състояние на бойната ни авиация. Тази година каза, че си тръгва заради факта, че чужди самолети ще охраняват въздушното ни пространство.

Ген. Румен Радев се обърна през социалните мрежи към медиите, че няма да отговаря на въпроси, докато е действащ генерал от Българската армия.

От кабинета пък обещаха да задвижат процедурата по освобождаването му навреме, за да може да участва в предизборната кампания.