Кабинетът "Орешарски" не е подписал споразумение за транзитните такси за експлоатацията на газопровода "Южен поток" на територията на България и не е ясно каква ще бъде печалбата на страната от проекта. Това заяви вицепремиерът и служебен министър на икономиката и енергетиката Екатерина Захариева в предаването "Лице в лице" по bTV.

Това опровергава всички уверения на предишние енергиен министър Драгомир Стойнев, който упорито настояваше, че за "Южен поток" са постигнати "възможно най-добрите финансови условия" и българският национален интерес е "изцяло защитен". "Нито един лев на българския данъкоплатец няма да бъде използван за строежа на "Южен поток". България ще има само полза от този проект. България ще получава дивиденти и работни места", твърдеше Стойнев в края на 2013 г.

"Няма как да кажем каква е цената, без да знаем какви са приходите. Документът по проекта е споразумението между двете страни, което липсва - това означава, че няма такъв документ. Аз се очудвам как правиш разходи - подписваш договор за доставки, но не и споразумение за приходите. Не знаем дали проектът е финансово изгоден. Притеснително е, че се подписва договор без транзитно споразумение", коментира Екатерина Захариева.

По думите й, транзитното споразумение, което ще определи цените, трябва да бъде финализирано в най-кратък срок.

Захариева потвърди още, че Българският енергиен холдинг е взел заем от "Газпром" и парите все още се намират в банкова сметка на БЕХ в "Уникредит Булбанк". Според Стойнев размерът на заема е 620 млн. евро. Срокът за погасяване на заема на БЕХ е 22 години. Лихвата е 4,25%, уточни Захариева.

Служебният вицепремиер отново подчерта, че "Южен поток" е необходим за България и има подкрепата на кабинета "Близнашки", но ако изпълнява условията на европейското законодателство. "Плюсовете са, че диверсифицираме пътя на доставките на газ, притеснени сме от възможността тази зима да се случи същото като през 2009 г. От години има напрежение между Русия и Украйна - 2009 г., когато имаше добри политически връзки, имаха пък финансови недоразумения. Загубите за българската икономика тогава бяха по 200 млн. евро на месец - добре е за България да има друг път на доставка, но той не диверсифицира източника, а само трасето. Затова имаме приоритет за изграждане на интерконекторните връзки", обясни Екатерина Захариева.

Защо да се увеличи цената на тока

Служебният министър с ресор "Енергетика" отново потвърди позицията на кабинета, че цената на тока трябва да се увеличи, защото е била намаляване популистки, което се е отразило пагубно на сектора.

"Някои от дружествата са в такова финансово състояние, че в тях липсват средства за основни ремонти. Заради решения, които се взимат без анализ и перспектива, страна, чието производство е тройно в сравнение с потреблението, може да се доведе до такова състояние. Повече от година и половина не е имало възможност да се правят инвестиции. Дружествата в системата нямат пари за ремонти", обясни Захариева.

Тя посочи още, че е обсъждан вариантът за въвеждане на двустепенна система за определяне на цената на тока. "Колкото повече потребяваш, толкова повече плащаш. Има такива практики - това обаче е работа на регулатора и той трябва да вземе решение. Хората не се разделят на бедни и богати и може да се случи така, че бедните да потребяват повече от богатите - трябва внимателно да се обмисли въвеждането на нови правила", подчерта Екатерина Захариева.

Вицепремиерът информира още, че са направени постъпки в Европейската комисия и Световната банка за експертна помощ в реформирането на енергийния сектор. "25 години не се справяме с енергетиката, очевидно имаме нужда от външна помощ", посочи тя.

Не държавата трябва да плати за КТБ

Не държавата трябва да бъде този, който да плати за оздравяването на Корпоративна търговска банка, заяви Екатерина Захариева в коментар за поставената под особен надзор финансова институция.

"Възможно е парите да са изтичали в първа и втора куха фирма, но все трябва да има трета, която си е купила нещо и това имущество трябва да се върне в банката. Трябва да се проследи пътят на парите, за да могат да бъдат върнати в банката. Никой няма интерес от срив в банка и тя да бъде обявена в несъстоятелност", заяви още вицепремиерът.

По думите на Захариева, банковата система в България е стабилна и е опасно да се спекулира по този въпрос. "КТБ трябва да се говори и изчисти, но не бива да се прави аналог между банките по принцип. Най-важното е да се установи истинското състояние на КТБ, чакаме одита - три одиторски фирми работят. Когато БНБ оповести резултатите от тях, ще разберем какво е състоянието", заяви още тя.

Магистрали

До началото на лятото на 2015 г. ще бъде завършена магистрала "Марица", увери Екатерина Захариева. Тя допълни, че ако проектът за магистрала "Хемус" получи одобрение за финансиране с европейски средства през новия програмен период, и този аутобан трябва да бъде довършен до 2020 г.

Мъртвите души не са мъртви

Вицепремиерът цитира данните на зам.-министъра на вътрешните работи, според които в избирателните списъци фигурират около 600 000 български граждани, които живеят в чужбина.

"Затова референдумът, предложен от президента, в който има и въпрос за електронното гласуване, е толкова важен!", заяви накрая Захариева.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани