Ден, след като социалистите обвиниха служебното правителство в провал в организацията на изборите, както и в „сделка с ГЕРБ” заради недостатъчно острата реакция след иззетите от Костинброд бюлетини, премиерът Марин Райков отхвърли и двете твърдения. На пресконференция по повод приключилия вот служебният министър-председател подчерта, че изборният ден е преминал по демократичен начин, при условия на ред.

Наблягайки на факта, че „нито аз, нито който и да е от моите министри, някога е отправял нападки към политически лица”, Райков беше категоричен, че не е имало манипулация от страна на правителството „или от който и да е представител на изпълнителната власт”. Той призова политическите сили, които не са доволни от резултатите на партиите си, да не прехвърлят отговорността за своето представяне на служебното правителство.

„Факт е, че около 50% участие в изборите говори, че българските граждани не се подведоха по слуховете. Хората от моя екип поеха управлението на страната в тежък момент. Ние успокоихме социалната атмосфера”, изтъкна Марин Райков.

Конкретно по случая с печатницата в Костинброд, политикът подчерта, че има съзнателно премълчаване на информацията, че именно правителството постави под охрана допълнителните 350 000 бюлетини с цел да се предотврати евентуалното им използване.

„На кого е тази печатница в нито един момент не съм се интересувал, това обстоятелство не е било предмет на обсъждане. Има обществена поръчка и това е печатница, която е покрила изискванията. Няма конфликт на интереси, защото нито в заявката, нито в съображенията, нито в един момент не е фигурирало съображение за нейния собственик.
Прави ми впечатление, че съзнателно премълчавате информацията, че правителството в лицето на ДАНС и МВР постави под охрана тези бюлетини в Костинброд”, каза Райков и добави, че според него се е извършила превенция, за да се предотврати евентуално престъпление.

Служебният премиер призова политическите сили да не горят мостовете помежду си, защото дължат на българския народ сформиране на стабилно правителство. „Ако се сформира лабилно правителство, правителство, което се отдаде на социална демагогия, това ще потопи цялата страна”, предупреди Марин Райков.

  • Нито едно доказателство Желязков да е виновен за аферата "Костинброд"
  • Прокуратурата се съгласи, че никой не е виновен за аферата "Костинброд"
  • Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" Росен Желязков не е виновен
  • Делото за аферата „Костинброд" - на финалната права
  • СГС заседава по делото за аферата „Костинброд”
  • Служител на костинбродската печатница: Прокуратурата показваше бракувани бюлетини
  • Съкратен процес за костинбродските бюлетини
  • Случаят "Костинброд" - обратно в прокуратурата
  • СГП протестира срещу връщането на делото "Костинброд"
  • Съдът спука прокурорския балон "Костинброд"