Правителството издига кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на кабинета. Това провокира гнева на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

На поста генерален секретар на ООН се избират личности с безспорен авторитет и солиден дипломатически опит. Големият международен авторитет, с който се ползва Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО, дава на България всички основания да представи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН, пише в съобщението на МС.

„Номинацията на правителство за шеф на ООН за 2017 е нахалство”, заяви за „Фокус” Бойко Борисов. „Ирина Бокова по време на нашето правителство стана шеф на ЮНЕСКО и ние сме в прекрасни отношения с нея. Нейната личност не я коментирам, но нахалството на това правителство, на тази тройна коалиция, да предлага шеф ООН показва, че дори малките ми колебания, че днес, скъсвайки споразумението с тях, съм бил емоционален, показва, че съм бил абсолютно прав”, обясни Борисов.

„Не мога да допусна, че това е истина, защото с г-н Станишев, г-н Местан и г-н Сидеров вчера не само обсъждахме това споразумение, а Станишев и Местан го писаха, редактираха. Вътре в Съвета след това коригираха, за да бъде изцяло ясно, че този парламент и това правителство могат да вземат решения само след съгласие на трите основни партии, защото де факто ние сме се разбрали, ако разбира се, и за това може да им се вярва, защото вече не им вярвам и за това”, подчерта лидерът на ГЕРБ.

По думите му, ще има предсрочни избори, след като управляващите са признали, че са загубили и нямат моралното право да имат правителство.