Повече от 20 млн. лв. ще са необходими само до края на годината за прилагането на мерките за справяне с имигрантския поток по плана на кабинета „Орешарски”, предсравен по-рано пред депутатите от вицепремиера Цветлин Йовчев. Това обяви премиерът Пламен Орешарски в сряда по време на парламентарния блиц контрол в Народното събрание.

До края на 2013 г. дейностите по мерките на кабинета в тази посока ще се финансират чрез преструктуриране на разходите. „Надяваме се частично да бъдат възстановени от европейска солидарност, а и от отделни страни-членки, които заявиха, че ще помогнат, но цялата сума не е реалистично да очакваме, че може да бъде възстановена", каза министър-председателят.

Стената готова предсрочно

Защитната стена по границата на България с Турция ще бъде готова предсрочно, обяви още премиерът Орешарски. По предварителни планове защитната стена трябваше да е готова до февруари 2014 г. и да покрива 30-километрова ивица.

Министър-председателят увери, че темата за бежанците е между основните, по които работи кабинетът. „Периодично обсъждаме различни аспекти на проблема с министри и няма заседание на Министерския съвет, в което в оперативната му част да не бъде разглеждан въпросът с бежанците, посочи Пламен Орешарски.

Решение: екстрадиция на нелегалните имигранти

Според лидера на „Атака” Волен Сидеров, който задаваше въпроси на премиера, в основата на решението на бежанския проблем е екстрадицията на нелегалните имигранти и укрепването на границата. „Нелегалните имигранти трябва да бъдат екстрадирани”, потвърди и Орешарски.

„През следващите месеци ще се опитаме да изведем от страната тези имигранти, които няма да получат статут на бежанец”, допълни той, но отбеляза, че българската нормативна база трябва да е в синхрон с международните споразумения, приети от страната.

Лидерът на партията „Атака" поиска укрепването на границата да бъде осигурено в бюджета за следващата година, и посочи, че страната трябва да поиска помощ за тази цел и от ЕС, защото българската външна граница е и граница и на Европейския съюз.

„До края на тази година държавата ще осигури пари чрез преструктуриране на разходите не ведомствата. За следващата година се разчита на сериозна помощ от Европейската комисия.

Част от разходите ще бъдат и за наша сметка”, обясни Пламен Орешарски.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас