Българските служби са свършили „феноменална работа”, призната от международните ни партньори. А дебатът дали е по-вероятно да станем мишена на терористите е воден поне 8-9 пъти за тези 23 години – и при операцията на НАТО в Косово, и при включването ни в мисиите в Ирак, и т.н. Такова мнение изрази пред bTV бившият външен министър Соломон Паси във връзка с обявяването на „Хизбулла” за „виновника” зад атентата в Сарафово.

„Когато бомбите гърмят в Бургас, това е наш сценарий, няма как да е външен. Всъщност изкушението за правителството да замълчи е много голямо, но колкото повече притискаме истината, толкова повече се отваряме за външна атака. Терористите атакуват беззащитни обекти – болници, метро, в случая летище. Само че ние сме част от 2 семейства – ЕС и НАТО, като всяко иска да знае ударена ли е нашата територия, нашата фамилия”, каза още Паси.

Думите му за добре свършена работа от страна на МВР подкрепи и известният арабист проф. Владимир Чуков. „Считам, че българската страна прави каквото може. Тя няма възможностите и опита на Израел, разбира се, но големият въпрос е дали Израел трябваше да реагира веднага и да посочва „Хизбулла” 40 минути след атентата”, обясни Чуков.

По думите в този казус има твърде много политика, което пречи на обективното му разследване. Според експерта властите у нас трябва да проследят как са протекли подобни случаи по света и да почерпят опит оттам.

С мненията на гостите на „Тази събота” не се съгласи Кристиян Вигенин, евродепутат от ПЕС. По думите му с посочването на проиранската ливанска групировка кабинетът е направил гигантска грешка.

„Факт е, че следствието продължава. Затова обявяването на този етап беше абсолютна грешка. Не смятам, че можем да очакваме атентати още утре, но е факт, че България влезе в една игра, а ние нямаме ресурси да се защитаваме. Преди да се хвърляме в детайлите трябва да има 100% яснота”, добави той.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти