Правителството в оставка харчи ударно през последните си седмици на власт. По груби сметки, гласуваните допълнителни разходи гонят 2 милиарда и 500 милиона лева. Според експерти част от разходите могат да се спестят.

Всъщност анализаторите коментираха, че всички тези десетки решения за допълнителни разходи са си чисто нарушаване на Закона за публичните финанси, който задължава те да се гласуват от парламента. Депутатите вече са одобрили коя система колко да получи.

Това което е ясно 1,2 млрд. щем – не щем трябва да си платим за Белене - този харч няма как да ни се размине след арбитражното дело.

Под въпрос е обаче трябваше ли по програмата за саниране да се налеят още 1 милиард лева. Същото важи и за допълнителни разходи за общини и министерства.

Снимка: bTV

Със сигурност Хитрино трябваше да бъде подкрепено - но никой не сметна защо с точно 10 милиона и достатъчни ли ще са те.

Зануляване

По правило декември е месецът, в който държавата гледа да занули, както се казва на финансов жаргон. В противен случай на първи януари излишъкът отива автоматично във фискалния резерв, а от там вече трудно се вади.

Снимка: bTV

Пак по правило предизборно също се харчи ударно. Помним чешмичките на Царя и ударното прекрояване на бюджет по време на Тройната коалиция, за да се наместят милиарди. Сега ситуацията е „две в едно”.

„Тук говорим за пари на данъкоплатците - не са собственост на изпълнителната власт. Има и разходи от по няколко милиона, които очевидно показват стремеж да се похарчи максималното”, посочи Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

Колко остава за харчене

Ако заложат на правилото да изхарчат целия излишък управляващите в оставка имат да разпределят още милиард. Отчетеният излишък в бюджета е 3,5 милиарда.

Най-чистият вариант е допълнителните разходи да се одобряват от парламента. Така няма да се налага на министрите да отговарят на въпроса защо избират да платят за едно, а не за друго. Например, защо не се дават пари за лечението на деца в чужбина.

Заедно с ударното харчене, краят на годината е и периода за ударни обществени поръчки. „Ще видим по-късно какъв е размерът на бедствието, тъй като има много такива ручейчета, за които не сме видели накъде са изтекли”, посочи Рослан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Така и не успахме да питаме премиера в оставка налагат ли се всички допълнителни разходи тъкмо в този момент. Днес той беше в Добрич, но се разсърди, след като чу въпроса на нашия кореспондент.

Коментарът от финансовото министерство пък е че такъв е нормалният бюджетен ритъм. А икономистите съветват максимална част от излишъка да се спести защото прогнозите са 2017 г. да е по-трудна за икономиката ни.