Опитът на финансовия министър Владислав Горанов да запълни липсващите реформи е неуспешен. Това е оценката на депутата от ДПС Йордан Цонев. Според него ресорните министри трябва да поемат своята отговорност за реформите в отделните сектори.

„Опитът на финансовия министър Владислав Горанов да запълни липсващите реформи, като започва да ги дизайнва той, е неуспешен и неправилен и не бива да го прави. Отговорността трябва да си понесат ресорните министри, да влязат в час и да започнат да правят реформи”, посочи Цонев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Той даде за пример, че Горанов се опитва да прави реформи в пенсионната система и в сектор „Сигурност”, вместо това да правят съответните министри.

По отношение на финансовата консолидация и на управлението на финансите Горанов следва традициите на последните четирима-петима финансови министри, без да прави нищо и без да прави нищо по-лошо. Просто върви в руслото, в което вървят последните 4-5 правителства, отчете още депутатът от ДПС.

Ако не се случат реформите и не се намерят достатъчно адекватни мерки за икономически растеж, няма да можем да запазим равнището на ниските данъци в следващите 2-3 години, предупреди той.

По думите му Бюджет 2016 няма да реши основната цел, която си е поставил – да запази финансовата стабилност чрез финансова консолидация, тоест бюджетно затягане на коланите. Това няма да се случи, защото не се случи и през тази година.

„Реформите, които бяха обещани, не се случиха – нито в здравеопазването, нито в образованието, нито в сектор „Сигурност”, и по тази причина не можаха да се свият разходите и да се извърши финансовата консолидация”, аргументира позицията си депутатът от ДПС.

Реформаторите управляват шест сектора, в които не се случи никаква реформа, заяви още Цонев.

РБ се опитва да се занимава с измислени проблеми, да създава виртуални реалности чрез социологически приятелски агенции, като това, че е намаляло влиянието на ДПС, обвини той.

Не съм чувал и не съм виждал Христо Бисеров, за съжаление, каза още Йордан Цонев. „И сега го чувствам като приятел, просто нямаме контакт. Той се самоизолира, той така реши”, допълни Цонев.

Той обяви, че смята да гласува с „въздържал се” за промените в закона за офшорките. „Мисля, че те облекчават режима, а аз съм за затягане”, изтъкна той.