„Местан няма никакво влияние върху електората на ДПС, той използва инструменти, които не са в инструментариума на партиите, като натиск от чужда държава”, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев в предаването „Тази събота” по bTV. 

По думите му и досега много депутати и членове на партията получават обаждания от хора, близки до Местан, както и от Турция. „Предлагам да оставим временната парламентарна комисия да си свърши работата и тогава ще коментираме фактите, защото това са лични разговори”, допълни депутатът.

„ДПС не може да бъде изградена отново, ДПС не може да бъде подменена", поясни Цонев, цитирайки думи на почетния председател Ахмед Доган.

„Това, което ще се случи днес, учредяването на новата партия на Местан, е опит за подмяна на ДПС и този опит започва с опит за присвояване на идеологията и развитието на ДПС”, допълни още Цонев. 

„Създаването на тази партия не е безопасно, но не за ДПС, а за страната”, смята Цонев. По думите му Местан интерпретира словото на почетния председател на партията Доган по много интересен начин, като преиначава всичко казано от него. „Той подменя тезата и излиза, че ДПС е проруски ориентирана”, каза Цонев.

По повод гостуването на турския посланик Сюлейман Гьокче в bTV миналата събота, Йордан Цонев каза, че не вярва да няма намеса на Турция в новата партия на Местан. „Аз работя в ДПС и знам как изглеждаше тя при Доган и как при Местан, има голяма разлика и тя ще се види”, допълни Цонев.

Според депутата временната комисия ще опровергае думите на турския посланик и ще стане ясно, че турска намеса наистина има. „Той ще отрече ли, че в Турция се води кампания срещу ДПС и Доган? Това чуваме от колегите си по време на заседанията ни”, допълни Цонев.

„Такъв модел на поведение не е правилен. Дипломатът си е дипломат, той се държи по начин както трябва да се държи, но истината е малко по-различна”, смята депутатът.

Според Йордан Цонев е притеснително, че човек, който се е борил за правата и свободите на българските турци, може да бъде лишен от правото да посещава южната ни съседка. „Не съм говорил с Ахмед Доган на тази тема, той е много внимателен в изказа и в отношенията си, но всички се притесняваме”, допълни той.

По повод изказване на Местан, че ДПС е олигархична проруска партия Цонев каза, че няма такова нещо. „Не смятам, че Делян Пеевски е олигарх. Олигарх е човек, който се възползва от властта без да участва в нея”, допълни Цонев.