Доброто за България е да има стабилна и ясна коалиция, която да е проевропейска и да е обединена върху сходни ценности. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. 

От вчера в Европейския парламент има проевропейска коалиция за реформиране на ЕС между ЕНП и Алианса на либералите и демократите (б.ред. - част от който е ДПС). Ако в Европа има коалиция с ДПС, в България защо да няма, попита Цонев.

Коалиционният план на ДПС е отворен към всички проевропейски партии в България, изтъкна той, като уточни, че и ГЕРБ, и БСП са проевропейски. Избирателят ще каже каква ще е коалицията, подчерта Йордан Цонев.

По думите му страната ни може да има и правителство на малцинството.  

Избори до дупка означава политическа и икономическа нестабилност и задълбочаване на проблемите на България, отбеляза Цонев.  

ГЕРБ избра погрешен път - да прави безпринципна коалиция, и това е основната политическа грешка на ГЕРб, поради която този парламент има такъв кратък живот и кабинетът „Борисов 2” приключи твърде рано, посочи той.

Според него има вариант служебното правителство да управлява и по-дълго. По думите му в такъв случай бюджетът ще издържи, защото е балансиран е и добре съставен. Той изтъкна, че във финансовата част ГЕРБ са постигнали добри резултати, но като цяло управлението им е провал заради несъстоялите се реформи.

Премиерът в оставка Бойко Борисов е много интуитивен политик. Той не подаде оставка и не обвърза изборите заради загубата или само заради чест и достойнство, а защото знаеше, че повече не може да управлява с тези коалиционни партньори. Щеше да бъде ад управлението след президентските избори за ГЕРБ и всеки месец щеше да им сваля проценти от доверието.

За всеки важен закон, който влизаше в парламента, ГЕРБ събираше мнозинство по коридорите, каза Цонев.

Пламен Орешарски не е изявил желание да бъде включен в депутатските листи на ДПС, стана ясно от думите на Цонев, който обаче допълни, че би могло структурите на движението да го номинират.

„Делян Пеевски се ползва с доверието и обичта на нашия електорат, направил е много за нашите хора. Работи активно. С него работим в последните няколко сдедмици върху икономическата част на програмата и предвиждаме инициатива за ускоряване на инвестиционния процес със законодателни промени. Г-н Пеевски вероятно ще бъде и номиниран, и ще участва, но все пак решението е негово”, каза още Йордан Цонев.

Дясното в България стои на грешна писта, подчерта той.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се справя чудесно, той върна колективното начало в управлението на партията, сочи оценката на Цонев.

Ахмед Доган е нашият лидер и пример, допълни той.