Много хора се опитаха да плагиатстват идеите на РЗС за премине в конституцията, за по-малко депутати и за свикване на Велико народно събрание, някои и референдуми организират. Това обяви в предаването „Лице в лице” Яне Янев, лидер на РЗС и понастоящем съветник на премиера Бойко Борисов по антикорупционните въпроси.  

Той припомни, че преди години партията му е събрала близо 500 хил. подписа с искане да се свика Велико народно събрание, но подписката стои „на трупчета” в Народното събрание. Късата памет не е в полза на демокрацията, коментира лидерът на РЗС.

Според него без свикване на Велико събрания няма как да се направят промени в основния закон на страната и да се намали броят на депутатите. Той даде за пример политиката на унгарския премиер Виктор Орбан. Сега Орбан може да си позволи да размахва пръст на германския канцлер Ангела Меркел, коментира Янев.

По думите му без промени в конституцията няма как да се направи ефективна съдебна реформа. Янев се оплака, че е станал жертва на съдебната ни система, защото си е позволил да назове поименно членовете на енергийната мафия у нас. Осъден съм от един „дълъг инкасатор”, който си у осигурил между съдилищата четирилентова магистрала, и с едно вдигане на телефона поръчва съдебни състави, обяви Яне Янев. Той има информация, че решенията на съда по неговите дела се пишат в съдебната кантора, която защитава „дългия инкасатор”.