Парламентът прекрати процедурата за избор на председател, заместник-председател и членове на КЗК, предаде БТА. Следващият опит за попълване на състава на антимонополния орган ще стане и по нови правила.

Делян Добрев от ГЕРБ предлагаше единствено да се спре процедурата. Неговият вариант на решение беше приет, но в него беше дописано исканата от Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок отмяна на процедурните правила и изработване на нови.

До провала на избора се стигна, след като номинираният от ГЕРБ за нов председател на антимонополния орган Росен Желязков (бивш главен секретар на МС, оневинен за костинбродската афера-б.р.) оттегли кандидатурата си. Той се отказа, след като от ДСБ изразиха опасения, че КЗК ще бъде попълнена след междупартийни договорки на тъмно.

Седмица след днешното гласуване икономическата комисия да предложи нови правила, а срокът за номинации ще бъде удължен на 23 дни. От РБ обявиха, че ще настояват и за граждански кандидатури, които да бъдат внесени от народните представители, за да има по-голяма конкуренция.

От БСП коментираха, че управляващите нарочно са провалили процедурата, защото сегашният състав на КЗК е удобен за властта. Румен Гечев отбеляза, че страната ни е уникална в Европа с това, че антимонополният орган продължава да се ръководи от хора с отдавна изтекъл мандат.

Мартин Димитров припомни, че именно новият лидер на БСП Корнелия Нинова е гласувала в икономическата комисия срещу смяната на председателя на КЗК.

Едно от най-сериозните предизвикателства пред новия състав на комисията ще е довършването на разследването за това има ли картел на горивния пазар у нас.