Президентските избори най-вероятно ще се проведат на 6 ноември. Датата е предложена от ГЕРБ и за нея има консенсус между всички партии в Народното събрание (НС), освен БСП.

Според ГЕРБ, при вот на 6 ноември, евентуален балотаж ще се проведе на 13 ноември. Така ще има повече време за подготовка и кампания.

От БСП твърдят, че изборите трябва да са на 23 октомври, а балотажът, ако има такъв – на 30 октомври. Така всички дела по вота ще бъдат приключени до края на месеца и целият ноември може да бъде посветен на бюджетната процедура.

По закон датите трябва да са между 21 октомври и 21 ноември. Органът, който насрочва изборите, е НС.

Междувременно днес, в студиото на „Тази сутрин“ по bTV, лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че ГЕРБ и ДПС преговарят за общ кандидат за президент.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че „никога, по никакъв повод не са водени такива разговори. Някой иска от ново да се направи значим“.

„Ако има тайни преговори, те са толкова тайни, че ние в партията не знаем за тях“, каза депутатът от ДПС Станислав Атанасов.

Премиерът Бойко Борисов, който пристигна в НС за традиционния блиц контрол, заяви, че за него датата на изборите няма значение, а ГЕРБ разполага с готов играч.