Законът предвижда референдумите да се провеждат с редовни избори, ако законът бъде променен заради инициирания от „Шоуто на Слави” референдум, това означава, че се цели ниска активност. Това обяви в предаването „Тази неделя” сценаристът на шоуто Иво Сиромахов. Откъде ще извадят пари, попита още той.

Инициатива на „Шоуто на Слави" за референдум с 6 въпроса успя да събере над 570 хиляди валидни подписа. В това допитване българите ще трябва да кажат дали искат мажоритарни избори, наполовина по-малко депутати – 120, електронно гласуване, по-ниска субсидия за партиите и мажоритарен избор на полицейските шефове.

Председателят на парламента Цецка Цачева обяви вчера пред bTV, че въпросите няма да бъдат редактирани, но някои от тях, като намаляването броя на депутатите и избора на полицейските шефове, вероятно ще отпаднат, защото не са в компетенциите на обикновено Народно събрание.

Консултирали сме се с експерти по конституционно право, за да формулираме въпросите, уточни Сиромахов.

По думите му разликата с предишни референдуми у нас е, че този път допитването не е инициирано нито от партия, нито от президент, а от гражданите.

Отъждествяването на референдума със Слави Трифонов е елементарно, хора пишат в интернет, че не харесват Трифонов, но ще участват в допитването, коментира още сценаристът.

Според друг сценарист на „Шоуто на Слави” – Ивайло Вълчев, идеята за мажоритарен избор на депутатите е стъпка към персонализиране на отговорността. На него му прави впечатление, че кога ще се проведе референдумът става по-важно тема от тази за самото допитване.

И Сиромахов, и Вълчев обявиха, че нямат амбиции да влизат в политиката.