Бизнесменът и издател на в.”Капитал” Иво Прокопиев е привлечен като обвиняем по досъдебното производство за приватизацията на държавните дялове от „ЕВН България”, съобщиха от прокуратурата. По същото разследване са повдигнати обвинения на двама бивши министри от първия кабинет „Борисов” – Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

Прокопиев е обвинен, че в периода май-юни 2011 г. в съучастие като помагач със Симеон Дянков умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията. “Булброкръс”, която е част от „Алфа финанс холдинг”, където акционер е издателят, беше консултант по приватизационната сделка.

Дянков беше обвинен за това, че парите от приватизацията не се отишли в сребърния фонд, а в бюджета чрез Държавната консолидационна компания. Трайчо Трайков, пък, ще отговоря за това, че, според прокуратурата, е продал акциите от държавния дял на занижена цена.

Прокопиев е с мярка за неотклонение „подписка”.

Честитка?

Оценявам цялата ситуация като коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена ми чрез главния прокурор Сотир Цацаров. Това коментира по случая Иво Прокопиев в позиция до медиите.

Прокопиев твърди, че няма отношение към сделката и даже следователят не е успял да му обясни как точно е помогнал на Симеон Дянков.

Според него обвинението е политическо и "е клевета, която приравнява прокуратурата на обикновен инструмент за репресия на опонентите на корупционното статукво в страната, подобен на кафявите медийни бухалки".