Моят призив е да не забравяме, че ако реформата почне да изглежда изпразнена от съдържание, това няма да бъде в полза на никого, тъй като освен чисто политическите съображения имаме и отговорности към българските граждани. Това каза правосъдният министър Христо Иванов след срещата си с ВСС, предаде БГНЕС.

Припомняме, след срещата на ГЕРБ с АБВ днес стана ясно, че хората на Георги Първанов ще подкрепят само ограничена част от предложените промени в системата на правосъдието.

На въпроса дали има притеснение, че може промените в Конституцията да станат заложник на политически договорки, Иванов отговори: „Разбира се, рискът тази реформа са се изпразни от съдържание винаги е седял на дневен ред, така че притеснения винаги има. Надявам се, че ще избегнем това нещо”.

"Разбира се фундаменталната промяна е разделянето на ВСС. Трябва много внимателно да следим това разделяне да е такова, че наистина окончателното решение за кариерата на съдиите да се взима от съдийката камара, иначе просто няма да постигнем целта, която е заложена в първа точка, на първата мярка в Стратегията, за която са гласували преговарящите днес политически сили", посочи министърът.

Той отказа да коментира предложението на премиера Бойко Борисов при гласуването на конституционните промени в петък да бъде представена и декларация за промените, които ще настъпят между двете четения.