Механичната смяна на едни с други или оставяне на някой просто да си довърши мандата не е добър начин за подобряване на ситуацията. Това коментира министърът на правосъдието Христо Иванов по повод реформите, чието начало беше обявено преди седмица.

„Какъв е проблемът от това, че премиерът е казал нещо? Той не е папа, за да решава въпросите окончателно. Живеем в демократично общество, всеки може да има свое мнение”, беше коментарът му по повод думите на Бойко Борисов, че кадровият орган не работи добре.

Според Христо Иванов, оценка на съдебния съвет могат да поставят тези, които имат представители в него – магистратите и парламента: "ВСС не може да бъде сменен с пресконференция. Ако говорим за предсрочно прекратяване на мандата му, това ще стане с решение на Народното събрание, с което се приемат едни или други промени в Конституцията".

Министърът посочи, че личното отношение на участващите в дебата за съдебната реформа винаги измества принципните въпроси.

Христо Иванов каза, че е поканил за разговори лидерите на основните опозиционни политически сили, като коментира, че има основания да смята, че срещите ще се състоят.