Правителството трябва да се опре на общата слабост. В момента и мнозинството, и опозицията в парламента са слаби, а в такива моменти в България са правени много сложни неща. Това заяви в „Лице в лице” бившият премиер и настоящ анализатор Иван Костов.

По думите му един от основните рискове пред България е политическата система. „По същество имаме малцинствена коалиция, която постига стабилност с плаващи мнозинства, които се осигуряват и от опозицията. Това означава, че мнозинството в парламента е слабо”, подчерта той.

„Това, което придава устойчивост на нестабилната политическа среда, е усещането, че няма силна опозиция и няма патос за промяна, на това, което е станало. Това означава, че обществото е във фаза на търсене на решение”, допълни Костов.

По думите му в тази ситуация, в която политическите партии са склонни на консенсус, а мнозинството в кабинета е много по-силно от това в парламента, правителство трябва да се опре на общата слабост.

„Това е сложно упражнение, но е възможно. Сложните неща в България са правени в моменти на сериозна, тотална слабост и може отново да се случи”, посочи бившият премиер, като подчерта, че трябва да се действа сега, защото на следващите избори може да се окаже, че много мощно националистическа партия влиза в парламента, по подобие на няколко европейски държави.

Другият сектор, който е в критично състояние, е демографско-социалната сфера, посочи Костов, който в момента води изследователското звено „Лаборатория управление на рискове”, и даде за пример бедността, безработица, демографската криза, огромният трансфер на субсидии към пенсионния фонд. „Това е много тежка ситуация”, коментира той.

Според него секторите, които се влошават, са енергетиката и бюджетът на страната. „Ще бъде героизъм тази година страната да не приключи с прекомерен дефицит”, каза той, добавяйки, че в противен случай ще има санкции от ЕС.

Рекетът на малцинството

Иван Костов припомни изводите от последния извънреден анализ на лабораторията му, че българският етнически модел е родствен на комунистическите практики политически и интелектуален елит да се формира чрез привилегии, корупция и атеизъм.

„Българското общество политически се изнудва и рекетира редовно със заплахи срещу социалния мир. По този начин мюсюлманската партия си е извоювала статут на неприкосновеност”, обясни той.

Банковата криза

Според бившия премиер ДПС е имала полза и от фалита на КТБ заради активите на банката. Той обаче подчерта, че българският данъкоплатец не е загубил и стотинка от отнемането на лиценза на КТБ.

Костов обаче отказа да коментира допълнително банковата система, като обясни, че в момента тя е уязвима и затова е по-добре да не се говори. „Едни не добре премерени думи или злонамерени коментари могат да доведат до нарастване на несигурността”, обяви той и допълни, че същото важи и за пенсионните фондове. Това е и причината в анализа на лабораторията му да не е включено всичко, което е известно, „защото сме отговорни”.