Лидерът на ДСБ Иван Костов подава оставка от лидерския пост в ДСБ и няма да търси подкрепата на съпартийците си с кандидатура за новия състав на Националното ръководство.

Този ход на тъмносиния председател идва след провала на партията в парламентарните избори на 12 май. Партията не успя да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента и за първи път от 1989 г. в Народното събрание няма да има депутати от десницата.

„На вчерашните предсрочни парламентарни избори ДСБ не успя да прескочи 4-процентовата бариера. Нашата коалиция няма основание да възразява срещу изборите,” добави Костов.

„ДСБ насрочва национално събрание на 23 юни, когато ръководството ще подаде оставка и ще избере нов лидер и ръководство на партията,” обяви Костов на пресконференция. Той декларира, че няма да се кандидатира за поста.

Той каза, че приема изборните резултати и според него „най-важното е България да излезе от кризата".

Според него резултатите от вота не обещават това. Костов предрече провал на бъдещите опити за съставяне на програмно правителство от партиите, които влизат в 42-то НС.

По-рано други двама членове на ръководството на ДСБ – Радан Кънев и Петър Москов, обявиха във Фейсбук, че подават оставки заради изборния резултат. По последни данни на ЦИК обединението между ДСБ и БДФ получава 3,07%, което оставя тъмносините извън 42-ия парламент.

„Благодарим с дълбока признателност на всички, които ни подкрепиха. Съжаляваме за резултатите. Те са силно разочароващи,” допълни лидерът.

„Призоваваме всичките наши симпатизанти да останат сплотени зад нашите ценности и принципи. Всички ние, вашите неуспели, кандидати ще го направят. Няма да се разделим, ще бъдем заедно,” увери Костов.

Лидерът на ДСБ бе председател на Съюза на демократичните сили от 1994 г. до 2001 г. От 1997 г. до 2001 г. бе премиер на България.

След като напусна СДС, през 2004 г. основа Демократи за силна България (ДСБ). Бил е депутат в последните шест парламента на страната. 

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС