Срещу безпомощността на либералната идеология в Европа се надигат множество вълни и това е нещо напълно естествено. По този начин бившият министър-председател Иван Костов коментира в интервю за „120 минути” възхода на консервативните политици на Стария Континент и извън него.

„Аз съм човек с консервативни възгледи и не приветствам либералната идеология особено пред лицето на нейната пълна безпомощност пред съвременните предизвикателства – пълната безпомощност пред Путин, пълната безпомощност пред нелегалните имигранти, пълната невъзможност да се защитят страните от тероризъм (…), пълната невъзможност да се отговори на въпроса за дезинтеграцията на държавите, за изчерпания им потенциал да интегрират имигранти и малцинства”, заяви експремиерът.

Според него тази слабост води до упадък в качеството на работната сила и упадък на благосъстоянието и нарастване на неравенството. „Как няма да има неравенство? Единият не създава нищо и е безотговорен към държавата, а другият създава всичко и носи цялата отговорност и едновременно с това трябва да е виновен, че има неравенство”, допълни Костов.

Референдумът може да роди български Ердоган

Според бившия министър-председател политическата система у нас не удовлетворява хората, а институциите се нуждаят от реформа. Той се обърна към прокуратурата: „Погледнете си рейтинга и вижте на какво доверие се радвате. Имате ли доверието на хората (…), след като сте се проваляли толкова пъти, след като сте безпомощни пред лицето на престъпността?”.

В същото време, Иван Костов е против лекомисленото провеждане на референдуми по важни въпроси.

Причината? „Референдумът може да доведе тоталитарна система в България, както довежда авторитарна държава в Турция. (…) Народът, поставен в условията на пряка демокрация, когато не е наясно както трябва да избира, може да избере тоталитаризъм. След това интелигенцията ще подкрепи този избор, замаяна от общественото единство и ще се получи хитлеристка Германия и фашистка Италия. След това всичките ще извършат огромни престъпления. Това не е демокрация!”.

Влиянието на Русия

Анализ на Иван Костов по време на предизборната кампания класира ген. Румен Радев на второ място по преповтаряне на руските пропагандни тези (след Веселин Марешки). Той даде пример с твърдението, че европейските санкции вредят еднакво на ЕС и Русия, като определи това като „груба руска манипулация”.

„Има санкции и контрасанкции. Санкциите, които ЕС е нанесъл, са предимно върху лица, фирми и NGO-та, които са участвали в анексията на Крим и агресията в Донбас. Това са прецизно насочени санкции”, обясни Костов.

Той коментира, че привържениците на „путиновото влияние” трябва да погледнат колко пари са дадени за проекти без резултат като „Бургас – Александропулис”, „Южен поток” и „Белене”.

„Ако Русия увеличи влиянието си върху българската политическа система, каквото имаше по времето на президента Първанов, отново ще се случат тези неща – ще възкръсва този проект, ще се появи някой нов безсмислен, само и само данъкоплатците да плащат”, смята Костов.

Умерено за Тръмп

„Тръмп не трябва да става оправдание за една слаба българска политика. Това, което прави Тръмп, очевидно извежда интереса на американците на първо място”, посочи Костов.

По думите му новият американски президент прилага политика на неоконсерватизъм, а мерките срещу нелегалните имигранти не са нещо невиждано: „Това са все такива неща, които, между другото, се правят и в Европа, поне от страните в Източни блок. Тази ограда ние я направихме първи, ако сте забелязали”.

„Тези атаки на либералите срещу Тръмп в момента са спекулативни”, отбеляза бившият премиер.

Иван Костов подчерта, че по-важно за България е САЩ да запазят ангажимента си към НАТО и да не дават нови основания на евроспектиците в ЕС.

От какво се страхуват политиците?

Бившият премиер се оплака, че след 23 години очерняне, вече никой не иска да чуе съветите му.

„Част от кризата в България се дължи на това, че опитът не се зачита от никой, всички тук си го измислят отново. Протестната вълна, една от последните, се обяви за най-голямата и най-великата, въпреки че не постигна нищо. Това бяха несравнимо по-малки вълни в сравнение с това, което се надигна истински и доведе до решителна и голяма промяна под натиска на истинската енергия на хората”, посочи Иван Костов.

Според него в последно време нито един политик не е защитил евроатлантическата кауза: „Мълчат и от дясно, мълчат и от ляво, и от центъра. Защо мълчат, защо са обзети от този страх? Как може толкова страхливи хора да отидат в политиката? (…) Не отивайте там да бъдете мъртви души, не отивайте там да сте машинки за гласуване!”.

Костов се обиди, когато името му беше споменато в контекста на оттеглилите се от политиката знакови имена от десницата, политическия център и левицата. От няколко години Ахмед Доган поне официално няма пряко участие в работата на ДПС, а Георги Първанов напусна лидерския пост в АБВ.

„Не искам името ми да бъде поставено редом с тези имена, нямам нищо общо с тези хора. Не считам, че са допринесли за това, което е България в момента. Ако са допринесли, са допринесли със съпротивата си, това, че направиха задачата много по-тежка. Едни градихме, други разграждаха”, категоричен беше Иван Костов.