Предложеният от Реформаторския блок Иван Иванов беше избран за председател на Комисията по енергийно и водно регулиране. Единственият кандидат за поста беше подкрепен от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ. Така 142 депутати бяха „за”, 10 – „против”, а петима се въздържаха.

След спорно гласуване и без участието на БСП при гласуването, мнозинството в пленарна зала избра за членове на КЕВР 8 души.

Това са Евгения Харитонова (ГЕРБ), Светла Тодорова (ГЕРБ), Димитър Кочков (БСП), Ремзи Осман (ДПС), Александър Йорданов (Патриотичен фронт), Владко Владимиров (Патриотичен фронт), Валентин Петков (Реформаторски блок), Георги Златев (Български демократичен център).

"Крайният резултат от гласуването ще бъде политически и той ще съответства на сделката на управляващото мнозинство. Вие сте разпределили местата. Местата са разпределени, гласуването ще го покаже", каза още по време на дебатите лидерът на БСП Михаил Миков.

Иван Иванов е бил 4 мандата депутат – от 1997 г. до 2013 г. Освен това, той има участие в научни разработки и преподава по различни свързани с електрониката и електротехниката дисциплини.

До избора на членове и нов председател на КЕВР се стигна след промени в Закона за енергетиката, приети на второ четене на 26 февруари 2015 г. Тогава парламентът реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се преименува на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и да бъде съставена от деветима членове, както и да се избира от Народно събрание.