Със споразумение по три теми приключи двучасовата среща на министъра на транспорта Ивайло Московски с представители на Националното сдружение на автобусните превозвачи, които се готвеха за протести заради положението в сектора.

Московски посочи, че основните теми са свързани с борбата със сивия сектор и нерегламентирания превоз на пътници. По някои от засегнатите въпроси ще бъде направена среща с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, на финансите Владислав Горанов и на социалната политика Ивайло Калфин.

„Срещата с министър Ивайло Московски беше ползотворна”, каза председателят на Национално сдружение на автобусните превозвачи Галя Топалова.

По думите й вече са поставени срокове за реализирането на мерките. Все още не е ясно дали планираният за 26 април национален протест в София ще се състои.

Мерките

Ще се направи бърз преглед на националната транспортна схема и да бъдат коригирани дестинации, спирки, както и места за качване в автобусите, така че да бъдат доволни превозвачите и пътниците. Още от следващата седмица започва работата по новата организация, в която ще влезе и БДЖ.

Има изработен математически модел от БАН за нова транспортна схема. Според Московски проблемът в момента идва заради областните и общински схеми, които не се съобразяват с националната транспортна схема и това води до конфликти. Не помага и фактът, че все още се плаща винетка, а не тол такса според изминатото разстояние.

Втората тема е за нова категоризация на автогарите, като за един месец трябва да бъде направена тя, а следващите два месеца ще са за изработване на ценообразуването.

Третата е свързана със законодателни и нормативни промени, които да помогнат за транспорта на общинско ниво. В тази връзка Московски заяви, че ще бъде наложен мораториум върху форсмажорните обстоятелства, при които общините сключват договори с превозвачи, защото така те „прескачат” Закона за обществените поръчки.

Според него трябва да има и нормативни промени, при които отговорността да бъде поемана изцяло от шофьора, а не от превозвача, както е сега. Също така, според него трябва да се затворят и сайтовете за споделено пътуване.