Това, което се случи в Турция, показва резултата от свръхконцентрация на власт и поляризация на обществото. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV бившият външен министър Ивайло Калфин.

Има огромни напрежения в турското общество и всички се дължат на изземането на цялата власт от един човек, коментира Калфин.

По думите му няма значение дали опитът за преврат е бил мним, или истински, тъй като резултатът е един и същ. За два дни Ердоган арестува 6000 души, уволни 3000 съдии, 9000 души са освободени от полицията. Това е предварително подготвен списък, не е от последните два дни. Това очевидно са хора, набелязани да бъдат отстранени, смята Калфин.

Бежанска вълна от Турция надали ще има, прогнозира бившият външен министър.

Забраната на външния министър Даниел Митов към посланика ни в Турция Надежда Нейнски да говори с медии в нощта на опита за преврат Калфин определи като въпрос на стил на министъра.

„Когато аз бях министър на външните работи, настоявах дипломатите да бъдат по-отворени и да говорят с медии. Във Външно министерство работят подготвени хора, не работят идиоти, всеки знае какво, докъде, как би могъл да го каже”, заяви Калфин.

Според него би било добре посланик Нейнски да бъде на разположение и на медии, и на граждани с информация, че посолството и консулските служби са отворени, какви са номерата.

Снимка: Ладислав Цветков

„Тя не би коментирала и да прави някакви политически изводи за това, което се случва в нощта на опита за държавен преврат. Нормалното би било посланикът да е видим, българите да знаят, че посланикът и посолството работят, а Външното министерство да е това, което дава политическата интерпретация след това”, отбеляза Калфин.

По думите му обаче това надали е основание да се иска оставката на Митов.

Във връзка с предстоящите у нас президентски избори Калфин призна, че не е голям оптимист за единна лява кандидатура, след като АБВ, БСП и „Движение 21” започнаха преговори заради поставените предварително условия лидерите на формациите да не бъдат издигани.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това не е добър начин за започване на подобни преговори. Когато търсиш лидер на държавата, е странно да отстраниш лидерите на партиите и да кажеш, че няма да участват. На нас действително ни трябва държавен лидер, не просто един симпатичен умен човек, който да бъде начело на държавата. Подходът „Нека да изключим лидерите” веднага сваля силно амбициите. Тогава кого ще предложим? Някой, който е доказал себе си в областта на историята например или на правните науки?”, попита Калфин.

Снимка: Ладислав Цветков

„Критериите са други, не да се спечелят президентските избори, а кой как ще се подреди, кой каква позиция ще заеме в партията”, допълни той.

Все пак трябва да дадем шанс даже и на най-малката надежда, посочи обаче той.