„С БСП не търсим формално обединение, а съвместно участие за създаване на една по-голяма вълна”, заяви бившият социален министър Ивайло Калфин в предаването „Тази сутрин”.

Вчера АБВ и БСП проведоха първата официална среща с цел обща президентска кандидатура в ляво.

Той допълни, че е много благодарен за тази среща, защото две предишни ръководства на БСП са отказвали среща с АБВ. „Факт е, че с БСП имаме сходни стратегии, платформи и това, което очакват хората е да работим по-тясно”, допълни Калфин.

Бившият министър допълни, че се „насаждат очаквания” за борба за лидерство между АБВ и БСП. „Борба между Корнелия Нинова и Георги Първанов няма”, допълни той. По думите му ако новата коалиция работи с компромиси, по-добре да не съществува.

Има смисъл да участваме заедно, само ако успеем. Трябва добра платформа и силен водач. Ако всеки дърпа каруцата към себе си – виждаме какво се случва по другите партии”, допълни Калфин.

Той допълни, че с БСП не сда обсъждани конкретни имена за кандидат президент, но не изключи възможността това да е жена.

Социални облаги за майките

„Идеята майките да получават заплата и половина, ако се върнат по-рано на работа, е много добра и стимулира младите жени да започнат работа”, смята Ивайло Калфин.

Той допълни, че трябва да е ясно какво се случва с парите от майчинството през втората година. „Редно е тези пари да се запазят, ако едното е за сметка на другото няма да бъде справедливо”, допълни Калфин.

Бившият социален министър допълни, че решението кога една майка да се върне на работа е единствено нейно и не е задължително да се възползва от новите привилегии, ако те станат реалност.