Ивайло Калфин: Истанбулската конвенция се използва за политически интереси
По думите му още по „негово време” е щял да внесе Истанбулската конвенция за разглеждане от парламента, но била „твърде скъпа”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 15
    4
Ивайло Калфин
Снимка: btvnovinite.bg

„Истанбулската конвенция се използва за политически интереси”, смята бившият социален министър Ивайло Калфин. В студиото на „Лице в лице” той коментира, че конвенцията занимава обществото с нещо, което не е съществено и не е истина.

„Вече няма европредседателство, няма теми от ежедневието ни – ставаме и си лягаме с конвенцията”, допълни той.

Той допълни, че по логиката на дебата около Истанбулската конвенция, не знае защо преди 7-8 години не е имало подобни скандали за приемането на закон у нас, който позволява смяната на пола по желание.

Божидар Лукарски: Не вярвам да се стигне до предсрочни избори заради Истанбулската конвенцияПатриотите доста добре си изиграват картите в коалицията, каза лидерът на СДС

„Тогава не чух всички тези, които активно говорят сега”, допълни Калфин.

Той коментира още, че жените в България полагат четири пъти повече неплатен труд. „Жените се свързват с праховете за пране и чистенето вкъщи – това справедливо ли е?”, допълни Калфин.

По повод скандалите за понятията джендър и пол в Истанбулската конвенция, Калфин поясни, че това са две думи на английски език, които означават две коренно различни неща – „sex (пол) е в значението, което ние разбираме – биологичния пол. Gender е точно това, за което ви говоря – социалната роля”.

„Управляващите направиха една грешка – когато отложиха гласуването на Истанбулската конвенция, трябваше да кажат какви промени ще има”, коментира още Калфин.

Недоволни от Истанбулската конвенция поискаха разследване на „хомо технологиите” във филмитеДокументът бил свързан със "сатанински понятия"

По думите му още по „негово време” е щял да внесе Истанбулската конвенция за разглеждане от парламента, но била „твърде скъпа”.

„Ние имаме доста скромни социални услуги, това е един значим ангажимент към жените и младите момичета, които са обект на домашно насилие, това изисква специална грижа”, допълни Калфин.

По думите му тази грижа в момента се предоставя от неправителствените организации, но държавата не може да разчита на тях.

Калфин допълни, че той лично е привърженик на конвенцията.

  • 15
    4
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре